Sommarhälsning från Almedalsveckan

Unilinks ordförande Jens Sjölander var på plats under Almedalsveckan för att för föreningens räkning ta del av det utbud av seminarier, debatter och diskussioner som arrangeras där.


Bästa UniLinkare och samverkanskollegor
Sommaren har ju sedan länge gjort entré och för många av Er närmar sig säkerligen sommarsemestern. Oaktat så hoppas jag att ni har det bra.

I skrivandets stund befinner jag mig i Almedalen och blickar ut över ett landskap som i allra högsta grad böljar av samverkan, kunskapsdelning och påverkansinsatser.  Även om många lärosäten i år har bantat sina åtaganden så är flera av våra medlemsorganisationer på plats. I några av de seminarier som jag har deltagit i har det talats om samverkan och vikten av den delikata balansakten mellan att å en sida driva på och påverka och å andra sidan bromsa och reflektera. En resa mot förändring kräver både gas och broms och i denna dynamik spelar lärosäten och alla vi som arbetar med samverkan en viktig roll. I dessa samtal talas det mycket om forskarnas och lärarnas roll men inte lika mycket om de akademiska intermediärerna och tjänstemännens roll. Vad är det för strukturer som krävs och vilka kompetenser behövs för att främja en kunskapsbaserad utveckling kring komplexa utmaningar? I detta samtal har alla Ni mycket att bidra med.  

Bakom oss har vi haft HSS, nätverksträffar om samverkan med kommuner och företag och uppdragsutbildning samt ERFA-träff om strategisk samverkan med företag. Framför oss väntar en spännande studieresa till EU:s hjärta Bryssel där vi skall lära oss mer om hur vi kan samverka strategiskt i Bryssel samt hur UniLink skulle kunna fungera som en intermediär mellan våra medlemsorganisationer och olika satsningar inom EU. Ett möjligt område skulle kunna vara New European Bauhaus (NEB), där några av våra medlemmar är partners.

Vi hoppas också under det kommande verksamhetsåret kunna lansera och testköra den samverkansutbildning som vi har tagit fram tillsammans med SNITTS. Vi är mycket glada för samarbetet med SNITTS och ser framför oss ett närmare samarbete med dem men även med andra organisationer så som Vetenskap & Allmänhet. Vi kommer även i oktober ha en ERFA-träff med fokus på samverkan mellan akademi och idéburen sektor. En hel del spännande händelser ligger alltså alldeles runt hörnet och väntar på oss och vi i styrelsen ser fram emot att möta er och era samverkande kollegor! Glöm inte att följa oss på LinkedIn och att sprida information om våra event.

Passa nu på att vila och njut av sommarens alla härligheter och möjligheter.

Lev väl och ta hand om er och alla andra därute! 
Jens Sjölander, Ordförande i UniLink